Na jejím pohřbu ve Všechovicích dne 14.1.2022

 

Drahá Terezko, když nám tě Pán Bůh před necelými 16-ti lety daroval, ani zdaleka jsme netušili, jaký tvůj život bude a jak mnoho naše životy změníš. V očích světa jsi byla ničím, nebo snad jen přítěží a utrpením, ale tvým úkolem na zemi bylo nás změnit. Bůh si tě použil k velkým věcem, které se děly ve skrytosti. Stále však pro nás mnoho z tvého života zůstává nepochopeného a jen sám Bůh ví kolik milostí a darů jsme díky tobě obdrželi.

Tak jak jsi brzo na svět přišla, brzo jsi z něj odešla. Čas dozrál, tve utrpení došlo k vrcholu a Bůh si tě tiše přivinul. Ten večer, kdy se zde slavila mše svatá ze slavnosti Zjevení Páně jsme tiše, ale intenzivně při mši svaté prosili, aby si tě Bůh vzal. A právě tehdy jsi přešla. Musela to být neskutečná síla… Nad Všechovicemi bylo otevřené nebe. Nebe se setkalo se zemí. Přišli si pro tebe všichni - zástupy andělů a svatých v čele s Matkou Boží, Pannou Marii a ty jsi vešla přímo do náruče Otce.... už jsi doma.... šťastná, krásná, zdravá. Běháš po nebi, tančíš, zpíváš, oslavuješ Boha a zažívá ten nejvyšší stupeň blaženosti...  Všechny jsi nás předešla. 

V tichém úžasu, s posvátnou bázní a s díky na rtech necháváme doznít emoce. Víme, že bolest a smutek odejdou a zůstane jen pokoj, radost a vděčnost. Vděčnost za ten velký dar, který nám byl v tobě dán, za všechny milosti, které jsme díky tobě dostali a za to, že tě nyní máme v nebi jako V.I.P. světici a přímluvkyni... Víme, že tak jak jsi nás měnila za svého života, budeš nás svou přímluvou z nebe měnit i dál.

Prosíme za odpuštění všeho, čím jsme se proti tobě prohřešili a prosíme o přímluvu u Božího trůnu.

Než skončím, chtěla bych zde jménem svým a jistě i jménem Terezčiným poděkovat mamince. Mami, jsi příkladem toho, že mateřská láska nezná hranic. Ty jsi byla ta, která nesla tíhu Terezčina života 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, přes 15 let, bez oddechu. A taky díky tobě tati. Že jsi to ustál, že jsi byl mamince hlavně poslední roky oporou, a že ses dokázal o Terezku postarat, když bylo potřeba. Ne každý chlap by to takto zvládl. Děkuju.

Poslední má slova míří k vám všem, vážená rodino, přátelé, farníci, … nemám pochybnosti o tom, že máme v nebi novou světici, nezapomínejme na ni a obracejme se k ní s prosbou o přímluvu, jistě naše prosby ráda vyslyší.

 

Svatá Terezko, oroduj za nás!