3. Boží vůle ve vztahu, základ šťastného manželství

 

Každým dnem se budeme přibližovat k tomu, co je pro nás v těchto dnech nejdůležitější, abychom se vrátili celým svým srdcem do nejdůležitějšího božího přikázání, a to je: milovat Boha celým svým srdcem, celou svojí duší a celou svoji silou. Proč je to tak důležité? Protože od toho záleží naše štěstí, pro které jsme byli už tady na zemi stvořeni. 

Bůh nám ukazuje dvě cesty, ale nemůže nás nutit, abychom si vybrali jednu z nich. To si musíme vybrat my, protože máme svobodnou vůli. Bůh nám říká: „Dávám vám dvě cesty: cestu prokletí a cestu požehnání.“ Štěstí a neštětí. Vyber si požehnání a štěstí, abys mohl žít ty i tvoji potomci. Bůh, jako kdyby ti ukazoval, aby sis vybral to požehnání, tím pádem i štěstí. Je jako ten nejlepší otec, který chce pro své dítě to nejlepší. Ale nemůže vás nutit, abyste si vybrali jednu z těch cest. On vám ukazuje, jak si ji vybrat. 

V našem životě ještě před evangeliem a dobrou novinou existují dvě síly, které Starý zákon nazývá požehnáním a prokletím. Tento výběr, který učiníme na zemi: požehnání nebo prokletí, rozhoduje o tom, kde budeme po smrti. Bůh mluví k Izraelskému národu, aby si vybral požehnání. A od čeho záleží to požehnání? Především se začíná od výběru dvou slov: „Šema Izrael“. Označuje to: „Poslouchej Izraeli.“ A Izrael to jsem já i ty. Každý člověk, kterého Bůh stvořil. Výběr božího požehnání začíná tím, že si vybereme Boha ve všem. A výběr neštěstí a prokletí spočívá v tom, že neposloucháme Boha. 

V čem spočívá první hřích? Na tom, že my sami si ustanovujeme, co je pro nás dobré a co zle. Například mladí lidé, kteří se do sebe zamilovali, jdou spolu do postele. Mají sex. Žijí spolu a říkají: „To je pro nás to nejlepší, protože my se milujeme.“ Ale Bůh nám hovoří, že ten hřích je hříchem těžkým, smrtelným a zničí jejich lásku. Ale mladí lidé „vědí lépe“. Jsou sami pro sebe bohy. Ale až po čase se ukáže, že to, co se ukazovalo pro ně jako to nejkrásnější, zabilo jejich lásku. Statistiky jsou hrozné. 87% manželství, které se rozpadly, byly manželství, které spolu měly sex před manželstvím. V největších městech Polska všeobecně počet rozvodů překročil 60% manželství, trvající do 15 let manželství. 90% těch manželství už spolu bydlelo před manželstvím a měli spolu sex. Protože neposlouchali Boží hlas. Právě tam, kde se ukazovalo jejich štěstí, přineslo jim to právě naopak jejich neštěstí. 

Poslouchání těchto božích přikázání nás vede k tomu, abychom byli šťastní. Bůh nám dává dvě cesty. Požehnání se začíná posloucháním hlasu Boha, neštěstí se začíná od neposlouchání hlasu Boha. Jak můžeme slyšet hlas Boha? 

Bůh s námi hovoří třemi způsoby. První způsob: přes Písmo svaté. Tam Bůh dává všechny své pocity, poučuje nás, jak žít, abychom byli šťastní. A také vědomost Písma svatého je vědomostí hlasu Božího. Když já chci někoho dobře poznat, musím s ním hovořit každý den a to co nejdéle. Pokud chci poznat hlas Boží, musím každý den číst Písmo svaté, hlavně evangelia. A pro mnoho z nás je Písmo svaté prachem zapadnutá knížka v poličce. A slovo Boží hovoří o tom, že má moc nás uzdravit. Slovo Boží a Žalm 103 nám hovoří, že slovo Boží nás může uzdravit z každé choroby. A já znám takové lidi, kteří byli velmi nemocní a lékaři už jim nemohli pomoci. Začali číst evangelium ve shodě s Ježíšovým příslibem. Říkali: „Ježíši, tvoje slovo uzdravuje. Evangelia to nejsou jen slova o Tobě, to jsi Ty, živý Bůh, který ke mně teď hovoří. Tak jako kdybych já byl tím bohatým z evangelia. A proto Tě prosím, abych byl uzdravený pro toto slovo, které čtu.“ Takto se uzdravili. Přes jednoduché čtení a prožívání evangelia. Každý den. 

Slovo Boží má moc nanovo utvořit něco, co před tím nebylo. Bůh tvoří svět pro řečené slovo. Například: my jsme stvoření na obraz a podobu Boha. Skrze to slovo vytváříme nový svět, také v našich emocích. Právě proto, že jsme zúčastnění v tomto Božím slově, které tvoří celý tento svět. Ale pokud my ty slova nepovíme, nic se nezmění. Ani ve mně ani okolo mě. Jednoduchý příklad: tady pan překladatel, kdyby se podíval na to děvče v první řadě, přišel by k ní a řekl: „Nevím, co se to děje s mým srdcem, ale asi jsem se do tebe zamiloval. Myslím si, že bys byla pro mě úžasnou ženou.“ A její svět v ní se mění. Všechny emoce a pocity v ní se mění. Od tohoto momentu už nebude taková jako před tím. A všechno se změnilo po vyřčení tohoto slova. A slovo Boží má o mnoho větší moc. Ke změně všeho v nás i okolo nás. 

Jednou ke mně přišel jeden muž. A zeptal se mě, zda si můžeme spolu popovídat. Říkal: „Moje manželství je v troskách. Mohl byste mi, otče, nějak pomoci?“ Zeptal jsem se: „Jak chcete bojovat o své manželství? Kdybych vám dal procentuálně od jedné do sta?“ A on odpověděl hned: „Jedno procento.“ „Proč jedno procento?“ „Protože jsem se zamiloval do jiné ženy a celé moje srdce je při ní.“ „Tak potom proč jste přišel ke mně a chcete zachránit svoje manželství?“ „Přátelé mi poradili, abych šel, abych si dal věci do pořádku před Bohem.“ Ptal jsem se ho: „ Modlíte se?“ „Otče, já nemám čas. Mám velkou firmu a mnoho věcí mám na starost.“ A ptal jsem se ho, zda má Písmo svaté ve svém domě. Usmál se: „Ne, nemám.“ Modlil jsem se, jak bych mu mohl pomoci a dostal jsem takové vnuknutí od Ducha svatého, aby hovořil jen jednu větu z Písma svatého: „Moje žena a její hodnota je větší než perly.“   „A říkejte tuto větu mnohokrát během dne, když jste sám. Když budete ve společnosti mezi lidmi, hovořte to ve svém srdci. A hlavně, když přijdete ke své přítelkyni, tehdy nahlas křičte ‚Moje žena je hodnotnější než perly.‘“ Nemohl jsem mu poradit nic jiného, protože tento člověk byl úplně vzdálený od Boha a ničemu nerozuměl. On se nemodlil, ani neměl Písmo doma. A já jsem mu hovořil jen jednu větu, aby ji říkal během dne. Jednu větu, jedno procento, aby bojoval o své manželství. Viděl jsem, že byl trochu podrážděný. Povídal mi: „Jen tolik? Toto má zachránit moje manželství?“ Ale na druhé straně mu na tom tolik nezáleželo, tak mávl rukou, otočil se a odešel z kostela. Ještě, když byl otočený zády, jsem ho požehnal a pak už jsem na to vše úplně zapomněl. 

Po několika měsících přišel ke mně ministrant v sákristii a povídá, že chce se mnou někdo po mši mluvit. A já vycházím ze sákristie a tam je tento muž. Za ruku drží nějakou ženu. Na první pohled do sebe byli zamilovaní, šťastní. Přicházím k němu blíž a vzpomínám si na to všechno, co mi hovořil o svém manželství. A myslím si, že to je určitě ta milenka a teď jsem přemýšlel, co mu mám na to říci. Přišel jsem k nim, pozdravil jsem se s ním a on se dívá na mě, dívá se na svoji ženu a říká: „Chtěl bych vám někoho představit. Toto je moje žena a její hodnota převyšuje perly.“ Žena byla viditelně rozrušená, on ji k sobě přitulil, políbil a říká: „Otče, chtěl bych vám něco říci. Když jsem od vás, odcházel, byl jsem takový podrážděný, že jste mě tak rychle odbyl. Myslel jsem si, že se budeme několikrát setkávat, budeme hovořit o manželství co a jak. A vy jste mi řekl, abych jak Katarinka říkal jednu větu. Ale když jsem odešel z kostela a sedl do auta, jako kdyby mi někdo povídal v srdci A co? Začni. Začal jsem tu jednu větu stále opakovat. Cítil jsem se jako idiot. A potom jsem přestal, že ze sebe nebudu dělat nějakého „pajáca“. Ale potom znovu ten hlas: začni ještě jednou. A tak jsem začínal, potom přestal a tak mnohokrát začínal a přestal. Po několika týdnech jsem cítil, že se děje v mém srdci něco zvláštního. Tak jako vždy přicházím z práce domů, dojím oběd. Pustil jsem si televizi, ale něco mi říkalo, abych se podíval na svoji ženu. Zadíval jsem se do jejich očí, do kterých jsem byl někdy tak zamilovaný a teď to byly takové smutné oči. Ona věděla o mém románku a velmi špatně to prožívala. Já jsem viděl, jak miluje naše tři děti. A proto jsem k vám přišel, otče, abych zachránil naše manželství kvůli našim dětem. A když žena šla spát, já jsem nějak cítil, že už se nechci dívat na televizi a být na internetu. Místo toho jsem čím dál více začal přemýšlet o našem manželství. Jeden den, když žena už spala, jsem si pustil videokazetu z naší svatby, podíval jsem se na to a něco se začalo dít s mým srdcem, tlačily se mi slzy do očí a cítil jsem, že mé srdce, které bylo do teď tak tvrdé k mé ženě, úplně jako kdyby mi na ní nezáleželo, začalo se tříštit na kousky. Někdo vkládal do mého srdce neskutečnou lásku k mé ženě. Jednu noc jsem si k ní lehl a po několika letech jsem se k ní přitulil. Slyšel jsem, jak vzdychala na mých ramenou. Od toho jednoho dne se začalo všechno měnit a musím vám, otče, říci jednu věc, nikdy jsem svoji ženu nemiloval tak jako teď a nikdy bych si ani nepomyslel, že se to stane kvůli jedné větě z Písma svatého, kterou jsem stále opakoval.“

Rozumíte, jakou moc má slovo boží? My chceme číst tisíc pět sto nějakých knížek a poslouchat všechny lidi dokola. Poslouchat hlasy z televize, z internetu, rádia odevšad a nemáme čas na poslouchání Božího hlasu. Potom je v našem srdci neskutečný hluk a chaos. Bůh k nám hovoří, ale my neslyšíme jeho hlas. Protože je ten hluk a chaos v nás. A právě proto, že neslyšíme Boží hlas, rozhodujeme se pro hrozné a katastrofální rozhodnutí. Které se nakonec končí neštěstím v lásce. 

Naslouchání Božímu hlasu to je první způsob, jak k nám Bůh hovoří. 

Druhý způsob to jsou takové vnitřní pocity, vnuknutí, které nám Bůh dává. Pokud to vnuknutí je z Boží vůle, ptám se Boha, co mám dělat. Bůh odpovídá určitým pokojem v srdci, když toto rozhodnutí je z vůle Boží. Když Bůh nechce, abych já to rozhodnutí udělal, budu cítit v srdci nepokoj. Musíme mít ale srdce úplně ztišené, abychom dokázali odebírat tyto signály. Jestli je v mém srdci hluk, tak ďábel bude dělat všechno naopak. Když budeme přijímat rozhodnutí, která nejsou shodná s Boží vůlí, budeme cítit falešný pokoj v srdci. A když budeme přijímat rozhodnutí shodné s Boží vůlí, Satan mi bude dávat takovou úzkost a nepokoj. Je natolik důležité, abychom ztišili naše srdce, abychom cítili a slyšeli velmi výrazně ten hlas v našem srdci. Nejlepší atmosférou k tomu, abychom to v našem srdci slyšeli, je každodenní adorace před Nejsvětější Svátostí oltářní. A naše vnitřní vnuknutí musí být shodné s Písmem svatým. Protože pokud nejsou shodné s Písmem svatým, potom jsou tyto pocity a vnuknutí falešné. 

Znovu se vrátím k výkladu těch mladých, kteří bydleli spolu bez svátosti manželství. Když žijí v hříchu a to peklo a chaos je v jejich srdci, tak tehdy je Satan bude upokojovat, že všechno je v pořádku. „Přece se milujeme, všichni to tak dělají, to není nic zlého, přece je třeba se poznat před tím, než se vezmeme…“ Satan vás bude uspokojovat v hříchu. Bůh bude v nepokoji. Bůh bude dávat do srdce takový nepokoj, že v srdci něco není v pořádku. Bude dávat znamení, aby vás varoval, že toto není pravdivá láska. Takže je třeba vědět, jaký hlas v srdci mám poslouchat.

A třetí způsob, jak k nám Bůh hovoří: Bůh k nám hovoří přes různé situace v životě. Takže nějaké těžké situace v našem životě, které Bůh dopouští takovým způsobem, aby nám konkrétně řekl, co se děje. Je potřeba se soustředit na to, co se děje během dne. Na všechny okolnosti, které se během dne stanou. Bůh bude chtít potvrzovat ty vnitřní vnuknutí vnějšími situacemi mého života. 

Takže shrňme to. Bůh k nám hovoří v Písmu svatém, vnitřním hlasem a vnějšími okolnostmi v našem životě. A podívejme se, toto je právě naslouchání Božímu hlasu. Kolik z nás takto slyšíme Boží hlas? Takovým způsobem? Nedivme se potom, že neslyšíme Boží hlas, protože ho nechceme slyšet, protože mu nechceme dát čas. Jdeme za hlasy, které jsou hlasem démona a tak si vybíráme neštěstí. 

„Slyš Izraeli! ... Slyš, Boží dítě!“ Tímto se začíná, když vcházíme na cestu štěstí. A to poslouchání Božího hlasu je spojené s tím, o čem jsme mluvili včera. Je to to, co Ježíš dává poté, když slyšíme Boží slovo. Hned za slovem „poslouchej“ je: „Budeš milovat svého Boha celým svým srdcem, celou svojí duší, celou svoji silou a bližního svého jako sebe samého.“ Takže poslouchání Boha je to, že nejdůležitější v mém životě je první Boží přikázání. 

Problém je v tom, že ani kněží nás neučili, že takto to máme dělat. Během 25-ti let, co jsem knězem, jsem potkal tolik nešťastných lidí. Velmi mnoho let organizuju pomoc pro manželé, kteří jsou v krizi a stále jsem se snažil pochopit, kde je ten problém, že namísto toho, aby byli šťastní, jsou nešťastní. Že všichni chtějí, aby to bylo dobré, a nakonec se to končí tragicky. Ale přišel jsem na to, že tady je největší problém: my už úplné začátky máme rozbité. Nevíme, jak udělat ten první krok ke štěstí, ke kterému nás Bůh stvořil. 

Mluvili jsme včera o tom, jak je velmi jednoduché postavit člověka na první místo v našem životě. Mluvili jsme o tom, že to přinese hádky a potom prokletí ve vztahu. Prokletí - tedy utrpení, hádky, namísto radosti. Každý z nás má srdce stvořené, abychom milovali tak, jak po tom toužíme. Často se ptám snoubenců, kteří se připravují ke svatbě: „Děvče, řekni mi, jaké máš očekávání od svého budoucího manžela.“ … „Aby mě stále miloval, aby byl ke mně stále dobrý a mluvil se mnou. Aby byl takový starostlivý a aby mi dával pocit bezpečí. A hlavně aby byl při mně tehdy, když mi bude těžko.“ Takové nekonečné litanie jsou řečené přes ústa této dívky. Ale to je jen koncept žití, jakým chce tato dívka žít. Protože žádný muž jí to nedá. Jak je na počátku zamilovaný a chce získat to děvče, mění se k nepoznání. Každý muž, který chce získat děvče, stane se doslova čarodějem, aby tu dívku získal. Má něco z hada, ze Satana z ráje. Protože had z ráje je nazvaný Arum Nahas Arum. My v našich překladech máme, že byl nejlstivější ze všech zvířat. A ten smysl v tom slově je to, že byl takový očarující, že se dokázal měnit. A úplně odtrhl Evu od Boha, protože ji očaroval hříchem. A každý muž, který po prvním hříchu chce získat ženu, takto dokáže očarovat. Není sám sebou, ale je takovým hercem. Nejčastější je ten muž takový romantický, citlivý, všechno pro ni udělá, aby získal její srdce, ale v hlavě má její tělo. Je takový názor, že muž chce ženu získat na sex a žena používá sex, aby získala lásku. A toto je neštěstí. 

Po čase se ukáže, že ten muž a žena, když se potom poznají, stojí před sebou v pravdě. Začíná se egoismus, lenivost. Už se jim nechce budovat vztah. Když už mají spolu sex, už nebude takový citlivý, laskavý. Protože už má to, co chtěl a už víc nemá sil, aby předstíral to, co na začátku. Ona se cítí odhozená kvůli tomuto jednání, které u něho vidí více výrazněji až teď. Začíná na to reagovat s větší agresí a frustrací. Čím dál více se hádají, křičí na sebe. Sex už je spolu nesjednocuje, ale o to více od sebe vzdaluje. A nejčastěji se to končí rozvodem a velkým pocitem viny v srdci. Takto to končí, když postavíme člověka na místo, které patří Bohu. 

Abychom rozuměli, co je požehnání v manželství… Vidím tu několik takových mladých lidí, kteří možná přemýšlejí o manželství, zapamatujte si jednu důležitou věc. Když tvůj chlapec nebo tvé děvče nestaví Boha na první místo ve svém životě (takže když nestaví na první místo Boží slova a jeho přikázání), tak nemá šanci, aby tě uspokojil ve tvém životě. On se může zapřít na krátký čas, aby si tě získal. Bude se nějakým způsobem snažit, ale potom to všechno vybuchne a on už to nevydrží. 

Manželství může být vybudované jedině na nějaké trojkombinaci - trojúhelníku. Bůh je na vrcholu tohoto trojúhelníku a na jednom rohu je muž a na jednom je žena. A na tomto trojúhelníku, když se muž s ženou spolu přibližují k Bohu, tak se také přibližují k sobě. A když se od Boha vzdalují, tak se také vzdalují od sebe. Chápete to? Jestliže se mladí lidé před manželstvím těžkým hříchem vzdalují od Boha, budou se také vzdalovat od sebe. Láska v nich bude umírat. Čím dál častěji v nich bude kralovat egoismus. Pokud se chlapec a děvče přibližují spolu k Bohu - k Bohu, který je láska, to je jako by se stále přibližovali k lásce, která je věčná. 

Když je on zamilovaný, to já cítím lásku. Po nějakém čase se to zamilování končí a já už necítím lásku a tím víc já poznávám toho člověka, jeho vady a jeho hříchy a říkám: „Já už tě nemiluji, já už ani nemám sílu tě více milovat.“, tak je to v životě normální, ale pokud spolu žijete v Boží vůli a spolu jdete k Bohu každý den, tak potom jste 24 hodin denně pod Boží milostí, která se nikdy nekončí. Já jako muž miluji Boha z celé duše, z celého svého srdce, z celé své síly. Každý den buduji vztah s Ním, moje srdce je plné Jeho lásky a tehdy můžu milovat svoji ženu Jeho láskou, pod kterou jsem stále. Moje žena, která miluje Boha celý svým srdcem, duší a silou, má úplně přeplněné srdce Boží láskou a může mě milovat každý den Boží láskou. 

A jaká to je láska? Je to láska přibitá hřeby na kříž, která má moc, položit život za toho, koho miluji, která má sílu odpustit největší hříchy tomu, koho miluji, která má moc odpustit největší rány, které mi způsobil ten, koho miluji a ta láska se nikdy nekončí, ona je věčná. Proto je to jediný legální trojúhelník, který nám dává opravdové štěstí lásky. Bůh, ty a tvoje manželka. Bůh, ty a tvůj muž. Bůh, ty a tvé děvče. Bůh ty a tvůj chlapec. Jen tak můžeme vybudovat opravdové štěstí v lásce. 

Chtěl bych už končit, ale je ještě jeden problém, který musím říci, protože se už nikdy v životě nemusíme vidět. Víte, že musíme žít tak, jako kdyby každý den v našem životě byl poslední. Možná, že se zítra už nemusíme setkat… 

Někdy je ta legální trojka, která je budována od začátku tak, jak má být. Ale přichází ďábel z takové strany, ze které to ani nečekáte - ze strany vašeho dítěte. Když se narodí dítě, postupem času se ukáže - a nejvíce tuto chybu dělají ženy, že právě dítě se stane v rodině nejdůležitějším. Dítě obdrží všechnu lásku matky. Matka žije pro své dítě. To dítě je pro ni všechno. Vztah s mužem, který měl být hned druhým po vztahu s Bohem, se stane v srdci matky úplně vzdáleným a teď srdce matky vyplňuje jen dítě. Muž je frustrovaný a znepokojený, protože do toho času byl nejdůležitější on a teď je nejdůležitější dítě. A láska mezi manžely se čím dál více bije. Manželé už na sebe nemají čas, protože všechno už je směrované k dítěti. 

Žena se cítí také frustrovaná a neví proč… že muž ji právě nepomáhá s dítětem, ale muž chce získat ženu a ne být stále s ní jen přes dítě. Ona tomu nerozumí, protože si myslí: „Teď máme dítě a ono je nejdůležitější.“ Muž se potom postupně oddaluje od ženy a potom začíná hledat nějaké jiné vztahy a potěšovat své srdce někde u jiné ženy. Toto už je potom jen jeden krůček, aby spolu měli nějaký románek a manželství bylo rozbité. Ženy tomuto úplně nerozumí. 

Drazí moji, zapamatujte si to do konce svého života. Nikdy to nebylo Božím plánem, aby děti byli nejdůležitější v rodině. Nejdůležitější vztah - budování vztahu s Bohem z celého svého srdce, z celé své síly a druhý vztah je vztah mezi manželi. A až třetí vztah to je vztah k dětem. Když tyto vztahy převrátíme vzhůru nohama, bude se naše manželství i naše rodina hroutit. To je úplná chyba v těchto vztazích. Hlavně matky, zda tomu rozumí. 

Je jasné, že když je dítě ještě maličké, potřebuje tu maminku, ale vyzývám vás, že když už dítě nebudete kojit, udělejte všechno pro to, abyste znovu začali budovat svůj manželský vztah. Máte tchýně, přátelé, známé, ty, kterým důvěřujete, kterým můžete dítě svěřit… možná i dvakrát do týdne. A nic se nestane vašemu dítěti, jen si dítě trošku od vás oddychne :o). Právě matky mají takový chaos. „Jak můžeme nechat tak dlouho naše dítě jiné osobě.“ Ale buďte klidné, možná je to největší touha vašeho dítěte, aby si od vás odpočinulo. 

Já organizuji rekolekce pro manželství, které jsou v krizi. Jsou to hlavně mladá manželství. Odcházíme na víkend a samozřejmě bez dětí. Pro většinu manželství je to zemětřesení…. hlavně pro matky. „Ale, otče, my máme malé děti, jak to, že můžeme?“ To nemá nic společného s Božím plánem, abyste byli šťastní ve vašem manželství. Ale to, co vy nazýváte láskou, to je právě ten toxický vztah závislosti na dítěti a dítěte na vás. Takže vztah s Bohem je nejdůležitější každý den, potom každý den budovat vztah se svým mužem/se svoji ženou. Být spolu sami, jak často jen můžete. Na jeden den v měsíci jít sami bez dítěte někam, abyste tam spolu budovali manželskou intimitu a potom, když se vracíte naplnění touto manželskou intimitou, přinášíte ji do rodiny k dětem. 

Věřte mi, po 25-ti letech práce jako salesián vím jedno na 100%, problémy dětí jsou odleskem chybějící lásky mezi manželi. Proto já se nezaobírám dětmi do takové míry, jako by chtěli rodiče. Já se soustřeďuji na manžely, aby se vrátili k sobě a začali se milovat a až potom se skončí problémy dětí jako nějakým čarovným proutkem. Amen